|

Merkurius Ravussa (perääntyvän kauden keskikohta juuri nyt) kesän 2020: Juuret ja koti, oma ’klaani’ – mikä paikka, ketkä ihmiset ovat elämässäni nyt oikeita, ketkä eivät?

Merkurius Ravussa (perääntyvän kauden keskikohta juuri nyt) kesän 2020: Juuret ja koti, oma ’klaani’ – mikä paikka, ketkä ihmiset ovat elämässäni nyt oikeita, ketkä eivät?

Merkurius Ravussa alkukesän 2020: Juuret ja koti, oma ’klaani’ – mikä paikka, ketkä ihmiset ovat elämässäni nyt oikeita, ketkä eivät?


- Pirja Räsänen

Blogi / Kosmisesta Muistista


30.06.2020


Sydänkeväällä alkanut inventaarion ja nahanluomisen kausi on saanut kesäkuun viime viikkoina uutta maustetta perääntyvän Merkuriuksen ulotettua vaikutuksensa pohdintoihin. Viestikapula siis on tähän mennessä jo vaihdettu Venuksen ja Merkuriuksen kesken, ja ihmissuhdemietintöjenkin painopiste on siirtynyt enemmän siihen, ketkä loppujen lopuksi ovat se oma ’joukkio’, perhe (biologinen tai sielunperhe), yhteisö ja yhteenkuuluvuutta keskenään kokevien ihmisten ryhmä, joka tässä kohtaa elämää, tällä kehitysasteella on sinulle se aidoin ja todellisin – ja kehitystä hyvällä lailla tukeva. Toinen teema, jonka Ravussa liikkuva Merkurius on nostanut pintaan, on kotiin ja kotipaikkaan kietoutuva tunteiden, muistojen ja yhteenkuuluvuuden vyyhti, joka pistää uudelleenarvioimaan ja -arvottamaan myös kaikkea sitä, mikä liittyy niin oman fyysisen kehon kotiin (talo ja asunto) kuin myös oman henkisemmän olemuspuolen kotiin (sielu ja sen eri kerrokset). Koska Merkuriuksen suunta on perääntyvä, on ajan laatu edelleen enemmän intro- kuin ekstrovertti ja vaikka yllättävää seuraelämää tai kesätapaamisia tuttavien kesken ilmaantuisi, valuu keskustelu ja tunnelma niissäkin helposti ”vanhojen hyvien aikojen” muisteloihin tai sitten läpikäymään muinoin kesken jääneitä kysymyksiä ja ongelmia vailla ratkaisua. Nykyisyys vetää hetken ajan henkeä, kääntää katseensa taaksepäin ja arvioi, mitä sellaista menneisyyteen dumpattua tai kiiren alle jäänyttä voisi nyt vetreyttää ja käyttää rakennusaineena nykyisen kodin tai oman ”sydänyhteisön” rakentamiseen.


Nyt mennään jo lujaa vauhtia perääntyvän Merkuriuksen kauden puolivälissä, ja vauhti on kova, koska Merkuriuksen perääntyvä kausi ’varjot’ mukaanluettuina monasti kestää 1-2 viikkoa kauemmin kuin nyt. Muutaman tunnin sisällä tapahtuu (eteenpäin kulkevan) Auringon ja (taaksepäin kiitävän) Merkuriuksen keskinäinen niin sanottu ’inferiokonjuktio’, jolloin valoa jo alkaa häämöttää tunnelin päässä, eikä oma olotila Rapuun liittyvissä kotipesän rakentamisen ja sielunperheen teemoissa enää ole yhtä muodottomassa ja hahmottomassa pimeydessä hapuilua kuin kesäkuun ajan. Vastaukset kysymyksiin alkavat siis hiljalleen saada muodon, tai mikä vieläkin olennaisempaa: ihmisen sisäisyydestä käsin nousevat esiin ne oikeat kysymykset. Tarpeeksi hyvin muovailtu kysymys itsessään jo sisältää ne tienviitat, jotka vastauksen – tai useiden potentiaalisten oikeiden vastausten - paikantamiseen tarvitaan.


Jokaisella on omanlaisensa elämisen mysteeri nyt Rubikin kuutiona edessään ihmeteltävänä, mutta ohessa on selväsanaisten lauseiden muodossa yleistason osviittaa siitä, mitä kysymyksiä kannattaa itselle esittää juuri nyt. Näiden joukosta voi sitten valita mieleisensä – tai johdatella kysymyksiä eteenpäin vieläkin tarkemmin vastaamaan omaa tilannetta. Koska viikko sitten (21.7.20) tapahtunut auringonpimennys sekin osui Ravun merkin alkuasteille, on kesäinen perääntyvän Merkuriuksen kausi siksi tavallista voimallisempi nyt. Muutokset, jotka sisäisestä impulssista käsin päätät tehdä, ovat syväluotaavia ja pimennyksen luonteeseen sopien usein peruuttamattomia: eräänlainen piste, josta ei ole paluuta. Ne ovat senkaltaisia päätöksiä, joitten syyt ja häiriötekijät ovat rasitteina kulkeneet osana elämääsi jo kauan, mutta joitten kiinnikkeitä et ole hennonut katkaista tai olet tunne- ja tottumustasolla vielä ollut niissä kiinni joko käytännön syistä, nostalgisista syistä tai siksi, että olet niin vahvasti kokenut niitten olevan osa sinua, juuriasi ja historiaasi.

Tässä ehdotuksia mietittäväksi:

 • Missä on minun todellinen kotini?
 • Entä kotimaani?
 • Minne ja keiden kanssa kuulun yhteen?
 • Mihin suuntaan sydän ja sielu minua johdattaa?
 • Mitä ’koti’ minulle merkitsee? Latautumispaikkaa, kotipesää, ”päämajaa” toiminnoilleni, paikkaa jossa voin vapaasti olla omin itseni ilman naamioita ja rooleja, vai paikkaa jossa lähinnä käyn nukkumassa ja kääntymässä? Koenko olevani kotonani lähes kaikkialla? Mitkä huoneet ja toiminnot ovat minulle omassa kotitalossani ne kaikkein tärkeimmät?
 • Missä teemoissa ja millä elämänalueilla loukkaannun herkästi ja käperryn kuoreeni, kavahdan, mikäli noita teemoja käsitellään? (rapumaista)
 • Keitä ’äitihahmoja’ minulla elämässäni on biologisen äidin lisäksi? Entä keiden elämässä itse tällaista äidillistä, ruokkivaa, suojelevaa ja/tai alati ymmärtävän tukipilarin roolia ”ylläpidän”? (Tällaiset äitihahmot – hyvässä tai pahassa – saattavat perääntyvän Merkuriuksen aikana helposti ilmaantua takaisin elämääsi kuin kiven takaa, pitkän hiljaiselon jälkeen).
 • Mitä minulle merkitsee vesi elementtinä?
 • Tunnenko omaa biografiaani tai sukupuutani, sukuni historiaa? Kuinka vahvasti kotiseutu ja kotimaa ovat osa identiteettiäni? Tunnenko läheisesti niiden historiaa niin tiedollisella kuin tunnepitoisella tasolla?
 • Koenko tarvetta joko pieniin tai periaatteellisen tason muutoksiin omassa päivittäisessä ruokavaliossa, lisäravinteissa ja tyylissäni kokkailla ja syödä? Olenko tunnesyöppö? Jos, niin mitkä ovat lohturuokaani?
 • Mihin sairauksiin minulla geenien perusteella on alttius? Entä mitkä luonteenominaisuuteni ja ulkonäköni piirteet selvästi ovat osa omaa perimyslinjaa? Millaisena laadullisesti koen mukana kantamani suku- ja perhekarman? Mikä siinä eroaa ”keskivertosuomalaisesta”?
 • Aikajanan laatiminen omasta elämästä eri tasoilla sopii ajan luonteeseen nyt: elämän solmukohdat ja tärkeimmät saavutukset, cv:n tyylinen lista älyllisistä ja ammatillisista rajapyykeistä, lista myös niistä kodeista, joissa elämän matkan varrella olen asunut sekä niistä maista ja kaupungeista (niin Suomessa kuin ulkomailla), joissa vahvimmin olen kokenut ”olevani kotonani”. Ellet vielä tähän mennessä pidä päiväkirjaa, nyt on hieno hetki aloittaa! Se on parhaita apuvälineitä oman elämäsi kaavojen tunnistamiseen ja sen havaitsemiseen, kuinka valtavan harppauksen sisäinen kehitys ihan joka vuosi ottaa eteenpäin, vaikka ulkoisesti joskus voikin tuntua, että junnaa vain paikoillaan..
 • Koetko, että ”Kotisi on linnasi” vai ennemminkin, että ”Koti on siellä missä sydänkin”. Voi tietysti olla molemmatkin.
 • Jos mahdollisuus tähän osuu kohdalle: perääntyvä planeetta Ravun merkissä on mitä otollisin aika perhekonstellaatioon osallistumiselle. Myös mikä tahansa muu metodi, jota käytetään oman lapsuusperheen dynamiikan kartoittamiseen ja vaikka luonneanalyysiin (psykoterapia, astrologinen syntymäkartta, enneagrammi, regressio tai karmatulkinta, jne) sopii ajan luonteeseen.
 • Voisitko ajatella näinä viikkoina antavasi luovuudelle vapaat kädet ja rakentavasi jotain kirjallista, taiteellista tai käytännöllistäkin, jossa rationaalinen mieli on kakkospallilla ja luovuus ja flow-tila johtaa?
 • Visualisointiharjoitus: Heitä pois mielestäsi kaikki rajoitteet, rahan tai tuen tai käytännön osaamisen puute, ja yksityiskohtia myöten visioi, piirrä tai kirjoita unelmiesi koti. Anna mielikuvituksen todella lentää. Ellei mikään sinua rajoittaisi, missä asuisit, missä maassa tai maakunnassa, millaisessa ympäristössä, maalla vai kaupungissa, meren vai puitten latvojen äärellä, ja mitkä olisivat kotitalosi keskeiset tekijät niin toimivuuden kuin visuaalisen ilmeen osalta, ja kuinka ihanteellisesti korjaisit ne puutteet, jotka nykyasunnossasi koet? Tarvitsetko lisää tilaa ja valoisuutta työllesi tai harrastuksellesi, tai vaikka vajan, jossa voit kaikessa rauhassa maalata tauluja tai nikkaroida? Onko rehottava puutarhasi lisäneliöiden tarpeessa vai oletko aina haaveillut lasitetusta kuistista korikalusteineen, johon aamuaurinko paistaa? Kaikkiin tällaisiin elämän toimivuuden pieniin tai suuriin puutteisiin voit visualisaatiossa luoda ratkaisun ja tätä kautta vetää puoleesi maailmankaikkeuden tukea ja kyseisenkaltaista vaihtoehtoa, joka kenties ei ole täsmälleen sama kuin piirsit tai kirjoitit, mutta jonka ”luuranko” kuitenkin tarjoaa sinulle sen olennaisen, jota eniten tarvitset. Ripusta luomuksesi seinälle ja muista ylläpitää mielikuvaa jatkossakin – ja ennen kaikkea pyytää siihen liittyvää johdatusta ja synkronisaatioita!Näihin ajatuksiin päätän ja toivotan lukijoille oikein hedelmällisiä oivalluksia huomiseen Auringon ja perääntyvän Merkuriuksen inferiokonjuktioon! Elämä itse pääsee taas vähäksi aikaa kokeilemaan siipiään ilman että liika analyyttisyys estää sitä pääsemästä kuorestaan. Siitä ei montaa päivää hujahda, kun tämän kesän kolmas pimennys ilmoittaa itsestään (Kuun pimennys jälleen), joten merkittävästä uusien alkujen ja samalla lopetusten aikakaudesta on kyse. Luovu vanhasta ilolla ja armollisin muistoin, niin alkavasta uudesta kaudesta muotoutuu vieläkin valoisampi!

 

- Pirja Räsänen

Comments

Sign in in order to write a comment

Riikka Rinne

Olenpa iloinen että satuin kurkistamaan eilen sivuillesi. Tämä on mainio teksti, kiitos siitä!